Kulinarne hity

Odsłony: 5571
Drukuj Email

KSIĄŻKA "SMAKI PRZEDGÓRZA" DO POBRANIA TUTAJ 


 

Masz przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie ? Gotujesz tradycyjne, lokalne potrawy ?

Zgłoś swój przepis do naszej bazy, z której już niedługo powstanie książka kulinarna

Czekamy na telefony 14 684 66 66 / e-maile: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.  

 


 PLACEK GRZYBOWY

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg świeżych, mieszanych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, koźlarze, maślaki)
  • 70 dag wieprzowiny
  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 6 cebul
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, czosnek

Składniki na ciasto

  • 0,5 kg mąki
  • szczypta soli
  • 1 sztuka zupy ogonowej z torebki
  • 5 żółtek
  • 1 margaryna
  • 1 duża kwaśna śmietana 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

SPOSÓB PRZYRZADZENIA
Farsz: mięso gotujemy i mielimy. Cebule dusimy z niezbyt drobno pokrojonymi grzybami. Ugotowane jajka kroimy drobno. Wszystko mieszamy, dodajemy bulion, by farsz nie był zbyt suchy i bułkę tartą. Intensywnie przyprawiamy do smaku czosnkiem i pieprzem, ostrożnie solą.
Ciasto: z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na blaszkę, nakładamy farsz, przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, aż placek będzie rumiany i będzie odchodził od boku blaszki.

 


PĘCZAK Z GROCHEM I SKWARKAMI

 

SKŁADNIKI

  • ½ szklanki grochu „kolorowego”
  • 1 szklanka pęczaku

SPOSÓB PRZYRZADZENIA
Pół szklanki grochu nastawiamy wieczorem do gara zimnej wody. Niech sobie tam mięknie
przez noc całą, a i pół dnia. Potem go ugotujmy w tej wodzie, w której się moczył. Odcedzając, nie wylewajmy wody grochowej, bo zaraz ugotujemy w niej pęcak. Trzy szklanki tej wrzącej wody wykorzystajmy na jedną szklankę pęcaku. Kasza wchłonie łapczywie całą wodę. Wtedy wsypiemy groch, dobrze wymieszamy. I dalej, garczek do kąpieli wodnej, to znaczy wstawiamy go do większego gara, przykrywamy i gotujemy, aż wszystko będzie miękkie, a smaki się pięknie połączą. Tak na oko trzy kwadranse, może kapkę krócej.

 

POLECAMY

 

OBSZAR LGD

PARTNERZY

WAŻNE

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Biuro Stowarzyszenia:
Waryś 327A, 32-825 Borzęcin
tel./fax.  14 684 66 66 
kom. 883 599 699
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.   Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

ZNAJDŹ NAS TAKŻE:



email.png  facebook.png  twitter.png

Zapisz

Zapisz