Kudłacze, papuchy i bryjka, czyli niezwykłe smaki Przedgórza

02 wrzesień 2013 Odsłony: 2182
Drukuj Email

Już bez mała 100 tradycyjnych, lokalnych, rodzinnych przepisów zebranych zostało w ramach akcji „Jak smakuje Przedgórze”, prowadzonej przez lokalna grupę działania „Kwartet na Przedgórzu” oraz portal kulinarny Coś na Ząb TV. Więcej...

 
– Przepisów szukać będziemy jeszcze przez miesiąc, potem zostaną opracowane i wydane w formie książki o charakterze kulinarno-turystycznym. Specjalne jury wybierze też najlepsze przepisy, których autorzy zostaną nagrodzeni – mówi Piotr Kania, prezes zarządu LGD Kwartet na Przedgórzu.
Zasadniczym celem akcji jest ochrona dziedzictwa kulinarnego Przedgórza oraz zachowanie, a czasem wskrzeszenie tradycyjnych dla gmin Borzęcin, Brzesko, Dębno i Radłów przepisów. To także zachęta do zdrowego, smacznego, opartego na naturalnych składnikach jedzenia. – Jest jeszcze jeden aspekt naszego działania, mianowicie, promocja Przedgórza poprzez kulinaria – mówi Piotr Kania. – Obecnie turystyka kulinarna staje się coraz popularniejsza. Mamy atuty w postaci unikatowych przepisów, chcemy zachęcić do ich kosztowania, tutaj u nas.
A jak smakuje Przedgórze? – Jestem zaskoczony różnorodnością potraw, ich niezwykłym, bo zupełnie naturalnym smakiem – mówi Paweł Piszczek, felietonista kulinarny, wydawca portalu Coś na Ząb TV. – Kosztując tych wszystkich pyszności, nie mogę się oprzeć wrażeniu, jak wiele tracimy nie jedząc tak na co dzień. Kuchnia jest prosta, oparta o to, co tutaj rośnie, co można wyhodować. Kapusta, ziemniaki, buraki, karpiele, śliwy, grzyby, ser, jaja, mleko, kasze, mąka, na nich opiera się tutejsza tradycyjna kuchnia. Same nazwy to już poezja: kudłacze, papuchy, bryjka, kajpus, rosół z gwoździa, zupa pietruszczana, kołocze bryzgane, wieślaki…
Obecnie Stowarzyszenie „Kwartet na Przedgórzu” kontynuuje badania terenowe. Specjalne ankiety trafiają do kół gospodyń wiejskich, gospodarstw agroturystycznych, sołtysów, parafii, szkół. Po ich zebraniu i opracowaniu przepisów, poza książką kulinarną, nakręcone zostaną filmy kulinarne z gotowania tych wyjątkowych potraw. Planowane jest także stworzenie Szlaku Smakoszów Przedgórza i być może uzyskanie certyfikatów produktów regionalnych.

Kontakt dla dziennikarzy:
Piotr Kania, prezes zarządu Stowarzyszenia „Kwartet na Przedgórzu”: 883 589 900 / 14 684 66 66 / Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
Paweł Piszczek, wydawca portalu Coś na Ząb TV: 605 05 64 74

dsc_1918.jpgdsc_1837.jpgdsc_1941.jpgdsc_2072.jpgdsc_1873.jpg

POLECAMY

 

OBSZAR LGD

PARTNERZY

WAŻNE

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Biuro Stowarzyszenia:
Waryś 327A, 32-825 Borzęcin
tel./fax.  14 684 66 66 
kom. 883 599 699
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.   Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Polityka prywatności

ZNAJDŹ NAS TAKŻE:



email.png  facebook.png  twitter.png

Zapisz

Zapisz